Trin-for-trin guide til en vellykket målgruppeanalyse: Sådan gør du!
7 minutter tager artiklen at læse.
Forestil dig at skyde pile mod et mål, uden at vide hvor det er placeret. Chancerne for at ramme målet er meget små.
Hvis din virksomhed ikke har en klart defineret målgruppe, er chancerne også små.
Men frygt ikke! Løsningen er en målgruppeanalyse.
En målgruppeanalyse er en proces, hvor man undersøger og identificerer ens kernemålgruppe. Hvilket kan være for en virksomhed, tjeneste eller produkt.
Formålet med en målgruppeanalyse er at forstå kundernes behov, adfærd og købsmotiver. Hvilket sætter dig istand til at skræddersy markedsføringen til netop denne gruppe.
I artikel vil jeg dykke ned i, hvordan du vinder med målgruppeanalyse.
Hvad er en målgruppeanalyse?
En målgruppeanalyse er en proces, hvor man undersøger og identificerer ens kernemålgruppe. Hvilket kan være for en virksomhed, tjeneste eller produkt.
Sagt med andre ord, en målgruppebeskrivelse er en detaljeret beskrivelse af virksomhedens kernekunder. Denne er baseret på data indsamlet gennem en målgruppeanalyse.
Formålet med en målgruppeanalyse er at forstå kundernes:
- behov,
- ønsker,
- adfærd og
- købsmotiver,
Får du kortlagt disse, kan du skræddersy markedsføringen og salgsstrategien. Så du rammer netop denne gruppe.
Her er nogle af de vigtigste elementer i en målgruppeanalyse:
- Demografisk information, såsom alder, køn, uddannelsesniveau og indkomst.
- Psykografisk information, såsom livsstil, værdier og interesser.
- Adfærds information, såsom købsadfærd og købsvaner.
- Geografisk information, såsom bopælssted og arbejdsplads.
Disse oplysninger kan indsamles gennem primære og sekundære kilder.
Primære kilder inkluderer undersøgelser og interviews med målgruppen. Mens sekundære kilder inkluderer statistikker og data fra eksisterende undersøgelser.
Hvorfor bruge målgruppeanalyse?
Der er flere vigtige grunde til at bruge en målgruppeanalyse i markedsføringen.
- En målgruppeanalyse giver virksomheden indsigt i kundernes behov, ønsker og købsmotiver. Dette giver jer muligheden for at tilpasse produkter eller tjenester til kundernes behov. Hvilket kan øge kundetilfredsheden og loyaliteten.
- Ved at vide, hvem din målgruppe er, kan du målrette markedsføringen præcist. Hvilket øger chancerne for at nå de rigtige personer med deres budskab.
- Fokusering af marketingindsatsen på de kanaler, der er mest effektive. Dette kan hjælpe med at reducere omkostningerne ved markedsføring og øge ROI.
- Den kan også hjælpe dig med at identificere nye muligheder. Disse kan være udvidelse af jeres forretning eller lancere nye produkter eller tjenester.
- Den giver dig muligheden for at måle og evaluere resultaterne. Dette giver virksomheden mulighed for at justere deres strategi, hvis det er nødvendigt.
Som du kan se, er der mange vigtige grunde til at bruge en målgruppeanalyse i markedsføringen. Det giver dig værdifuld indsigt i jeres kunder. Hvilket kan hjælpe med at øge omsætningen og skabe vækst.
Hvad indeholder en målgruppeanalyse?
En målgruppeanalyse indeholder typisk følgende elementer:
Demografisk information
- Alder,
- køn,
- uddannelsesniveau,
- indkomst,
- erhverv,
- familie- og
- børn.
Psykografisk information
- livsstil,
- værdier,
- interesser og
- personlighed (kan give indsigt i målgruppens personlighed og motivation).
Adfærdsinformation
Kortlægning af købsadfærd og -vaner. Det kan give indsigt i hvordan og hvor ofte målgruppen køber.
Her både købsfreksen af produkter og/eller tjenester. Hertil også hvordan deres købsadfærd kan påvirkes.
Geografisk information
Bopælssted og arbejdsplads kan give indsigt i, hvor målgruppen befinder sig og hvor de kan nås.
Media information
At vide hvilke medier, målgruppen bruger, er kritisk i målretningen. På den led kan I målrette markedsføringen til de rigtige kanaler.
Research
Disse oplysninger kan indsamles gennem primære og sekundære kilder. Hvilket bl. a. dækker over spørgeskemaer, interviews, online-undersøgelser, statistikker og eksisterende markedsundersøgelser.
Det er vigtigt at bemærke, at en målgruppeanalyse ikke er en engangsproces. Det er snarere en løbende proces, da kunderne og markedsforholdene kan ændre sig over tid.
Derfor er det vigtigt at opdatere og revidere målgruppeanalysen regelmæssigt. Det sikrer, at virksomheden forbliver relevant og konkurrencedygtig.
Desuden er det vigtigt at involvere hele organisationen i målgruppeanalysen. Det kan give en bredere forståelse for kunderne og deres behov.
En målgruppeanalyse kan også hjælpe med at afdække nye og uudnyttede muligheder. Såsom nye produkter eller tjenester, der kan sælges til målgruppen.
Hvordan laver man en god målgruppeanalyse?
Følgende er kritisk at have med i en god målgruppeanalyse:
- Den første og vigtigste fase i en målgruppeanalyse er at indsamle data om målgruppen. Dette kan gøres ved hjælp af primære og sekundære kilder. Hvilket dækker over spørgeskemaer, interviews, online-undersøgelser, statistikker og eksisterende markedsundersøgelser. Det er vigtigt at indsamle data fra flere kilder for at sikre at man får et bredt og præcist billede af målgruppen.
- Når man har indsamlet data, skal man analysere og tolke dem for at afdække mønstre og tendenser. Dette kan gøres ved hjælp af statistiske værktøjer og teknikker. Såsom korrelationsanalyser, clusteranalyse og segmenteringsanalyse.
- Efter data-analyseringen skal man formidle resultaterne på en klar og forståelig måde. Således at virksomheden kan træffe velinformerede beslutninger. Hvilket vil lede til en implementering af en effektiv marketing- og salgsstrategi.

Målgruppeanalyse eksempel
Et eksempel på en god målgruppeanalyse kan være en bilproducent. Denne ønsker at lancere en ny bilmodel.
I denne analyse kan de undersøge deres nuværende kunders;
- demografi,
- psykografisk,
- købsadfærd,
- geografi,
- medievaner.
På den led laves der en profil af deres kernekunder.
Derefter kan de undersøge konkurrentens kunder. Hvilket også involverer købsadfærd og geografi mv..
Hvilket gøres for at identificere nye målgrupper. Endelig kan de undersøge generelle tendenser i bilmarkedet for at identificere nye målgrupper.
De kan skræddersy en strategi, når de kender deres kernemålgruppe og konkurrenternes målgrupper.
Hvordan skriver man en Målgruppebeskrivelse?
En god målgruppebeskrivelse skal være specifik og konkret. Den skal bygges op med data indsamlet gennem en grundig analyse.
Det er også vigtigt at være ærlig og objektiv i beskrivelsen. Derfor ikke forsøge at skjule negative aspekter af målgruppen.
Faldgrupperne ved målgruppeanalyser kan være,
- at man fokuserer for meget på at finde en målgruppe. Så den passer til ens forventninger i stedet for at man fokuserer på de faktiske data.
- at man ikke opdaterer eller reviderer målgruppeanalysen regelmæssigt. Hvilket kan føre til, at virksomheden ikke længere er relevant eller konkurrencedygtig.
Målgruppeanalyse model eksempel
Følgende er to eksempler på målgruppeanalyse modeller, som indeholder målgruppebeskrivelser.
Model #1 : Eksempel på målgruppebeskrivelse B2C
Nedenstående er et eksempel på en model, der indeholder en målgruppebeskrivelse af en B2C målgruppe.
Målgruppe | Kvinder i alderen 35-45 år |
Demografiske oplysninger | Alder: 35-45 år, Køn: Kvinder, Uddannelsesniveau: Universitetsuddannet, Årlig indkomst: Over 500.000 kr., Erhverv: Ledere og professionelle, Familie- og børns status: Gift eller samboende med børn |
Psykografiske oplysninger | Livsstil: Urban, Kosmopolitisk, Værdier: Kvalitet, eksklusivitet, Interesser: Mode, rejser, kultur, Personlighed: Ambitiøs, selvsikker |
Adfærdsoplysninger | Købsadfærd: Typisk køber online eller i high-end butikker, ofte undersøger produkterne grundigt inden køb, er villige til at betale premium priser for kvalitetsprodukter, Købsvaner: Køber typisk én gang om året en dyrere vare |
Geografiske oplysninger | Bopælssted: Storbyerne, Arbejdsplads: Kontorarbejde |
Media information | Foretrækker at konsumere mode- og livsstilsrelaterede medier gennem sociale medier, blogs, magasiner |
Model#2 : Eksempel på målgruppebeskrivelse B2B
Nedenstående er et eksempel på en model, der indeholder en målgruppebeskrivelse af en B2B målgruppe.
Målgruppe | Virksomheder i erhvervsejendomsbranchen |
Demografiske oplysninger | Branche: Erhvervsejendomsbranchen, Størrelse: Mellemstore-store virksomheder, Antal ansatte: 50-500 |
Psykografiske oplysninger | Livsstil: Professionel, effektiv, Værdier: Innovation, kvalitet, Interesser: Erhvervsejendomme, teknologi, Personlighed: Analytisk, detaljeorienteret |
Adfærdsoplysninger | Købsadfærd: Tager beslutninger baseret på data og research, undersøger flere muligheder inden køb, er villige til at investere i dyre løsninger for at opnå en højere effektivitet, Købsvaner: Køber typisk hvert 2-3 år en IT-løsning |
Geografiske oplysninger | Bopælssted: Regionale hovedstæder, Arbejdsplads: Kontorarbejde |
Media information | Foretrækker at konsumere brancherelaterede medier gennem fagblade, online-nyheder og netværksgrupper |
Hvad er forskellen på målgruppe og segment?
Målgruppe og segment er to begreber, der ofte bruges i marketing og salg. De har dog to vidt forskellige betydninger.
En målgruppe er den samlede gruppe af kunder, som en virksomhed ønsker at henvende sig til. Det kan være kunder med bestemte demografiske, psykografiske, adfærd eller geografiske karakteristika.
Et segment er en delgruppe af en målgruppe. Her opdeler man efter specifikke karakteristika og behov.
Segmentering er en metode til at opdele en målgruppe i mindre dele. Når du har opdelt dem, er det nemmere at skræddersy sin markedsføring og salgsstrategi.
Hvordan laver man en målgruppesegmentering?
Der er flere måder at lave en målgruppesegmentering på, men følgende trin kan hjælpe med at guide processen:
- Først og fremmest er det vigtigt at have en klar idé om, hvem din målgruppe er. Identificer demografiske, psykografiske, adfærd og geografiske karakteristika for din nuværende kundebase.
- Dernæst skal du finde kriterier for at segmentere din målgruppe. Se de to førnævnte eksempler.
- Analysér data: Analysér data om din målgruppe for at identificere mønstre og tendenser. Brug din viden om segmenteringskriterierne til at gruppere dine kunder i forskellige segmenter.
- Test dine segmenteringshypoteser ved at målrette din markedsføring og salgsstrategi til hvert segment. Evaluer herefter resultaterne.
- Hold øje med ændringer i din målgruppe. Juster dine segmenteringskriterier og -grupper i overensstemmelse hermed.
Eksempel på segmentering #1
For eksempel kan en virksomhed, der sælger babyudstyr, have en målgruppe af forældre med børn under 3 år.
Her kan virksomheden segmentere efter køn, alder, indkomst og bopælssted. Hvilket gøres for at skræddersy markedsføring og salgsstrategi til forskellige delgrupper af forældre.
Eksempel på segmentering #2
Vi kan også tage en bilproducent som eksempel. De kan have en målgruppe af bilentusiaster. Inden for denne målgruppe kan bilproducenten segmentere efter køn, alder, indkomst og bopælssted.
Ved at kende disse faktorer kan de tilpasse markedsføringen og salgsstrategien. Så de rammer de forskellige segmenter af bilentusiaster.
Her er to eksempler.
1# Man kan fx segmentere bilentusiaster efter køn. Her kan man lave et segment der indeholder kvinder, der ønsker en bil med høj sikkerhed og god plads til børnene.
2# Et andet segment af bilentusiaster er mænd. Dem der specifikt ønsker en bil med høj ydeevne og sporty design.
Segmenteringerne giver der muligheden for at målrette markedsføringen og salgsstrategien helt specifikt.
Når du kender dine segmenter kan du også tilpasse produktet eller tjenesten. Således at de tilpasses til de segmentets specifikke behov og ønsker.
Konklusion
Målgruppeanalysen er en proces, hvor man undersøger og identificerer sin kernemålgruppe.
Formålet med analysen er, at forstå kundernes behov, ønsker, adfærd og købsmotiver. Hvilket sætter virksomheden i stand til at skræddersy markedsføringen til netop denne gruppe.
De vigtigste elementer i en målgruppeanalyse er; demografi, psykografi, adfærd og geografisk information.
Artiklen forklarer også, hvorfor en målgruppeanalyse er vigtig for virksomheder.
- øget kundetilfredshed og loyalitet,
- målrette markedsføringen,
- reducere omkostningerne ved markedsføring og
- identificere nye muligheder.
En målgruppeanalyse kan være en afgørende faktor for at opnå succes for en virksomhed.
Det er en mulighed for at forstå og opfylde de behov, ønsker og adfærd hos din kernekundegruppe.
Hvilket kan føre til en stærkere forbindelse med dine kunder og øget succes.
Så, hvis du vil vinde med din virksomhed, skal du ikke undlade at gennemføre en målgruppeanalyse.