Posted by on okt 8, 2011 in Blog, Google, Mobil | 2 comments

Google Wallet er en applikationer til smartphones der udnytter Near Field Communication teknologien (også kaldet NFC). Hvilket betyder at man kan benytte sin smartphone som bl.a. betalingskort. Google Wallet applikationen understøtter allerede betalingskort, loyalitetskort og særlige tilbud fra virksomheder. Det er også tiltænkt at denne applikation skal indeholde rejsekort, boardingkort og meget mere. Kort sagt er visionen at Google Wallet skal erstatte de transaktioner der involvere penge i det daglige.

Hvad er Google Wallet?

Google Wallet blev lanceret i samarbejde med Citi og Mastercard på det amerikanske marked. Senere har Visa, Discover og American Express også åbnet op for at blive en del af applikationen, hvorfor Visa, Discover og American Express endnu ikke er en integreret del Google Wallet. Google beskriver visionen med Google Wallet, at den skal kunne erstatte den traditionelle pengepung. Derudover har den første promovations video for Google Wallet set dagenslys, eller, som Google beskriver det, en video af deres første kunde:

 

Hvad Er Near Field Communication (NFC)?

NFC teknologien er ikke, som sådan, en ny teknologi. NFC blev udviklet allerede i 2004 og Nokia, Sony og Royal Philips Electronics (Phillips, red.) etablerede NFC-forum.com for at promovere teknologien. Samsung, Motorola, Microsoft og mere end 140 andre organisation tilsluttede sig forummet kort herefter. Blandt andet Nokia havde teknologien i en række af deres gamle mobiltelefoner. NFC tillader at en enhed (f.eks. en smartphone) henter eller udveksler data med en anden enhed. Denne udveksling af data minder på mange måder om den transaktion der sker ved kontraktløse betalingskort (Man bl.a. kender fra Japan, USA, England). NFC fungerer på den måde at man tager sin enhed og holder hen foran en sensor der registrerer en transaktion af data. Den transaktion af data kan blandt andet være ved betaling af en service/ydelse eller at få information om et produkt m.m.

NFC teknologien tillader simple transaktioner af data, imellem to enheder der er placeret indenfor en radius af få centimeter af hinanden. Google, som bekendt, understøtter allerede NFC teknologien i dens styresystem Android og Samsung har NFC hardware integreret i deres smartphone Nexus S. Nexus S kan købes herhjemme og er lavet i direkte samarbejde med Google. Derudover verserer der et rygte om at NFC teknologien også bliver en del af den nye Iphone 5. Derudover er NFC også udset til at være den teknologi der erstatter stregkodescannere og QR-kode teknologien fuldstændigt.

 

Visa og MasterCard er allerede medlemmer af NFC-Forum.com og begge virksomheder har været involveret i projekter der udviklede standarden for hvordan man benytter NFC som betalingsværktøj fra starten af. Det ligger derfor i kortene at man skal kunne benytte ”tab and go” metoden ved brug af infrastruktur der allerede er udviklet til betalings systemer som MasterCards’s Paypass program og/eller Visa’s payWave. Man kan måske også forestille sig at Paypal vil blive en del af Google Wallet eller måske lancere sin egen applikation?

Herhjemme er teknologien endnu ikke blevet en del af den måde vi betaler for vores vare eller services på. Årets Roskilde Festival bød dog på et koncept hvor man kunne betale ved hjælp af en NFC-chip. Konceptet på Roskilde festivalen blev lanceret i samarbejde med Tuborg og NFC-Danmark.

 

NFC Eksperimenter I Finland

Fra 2006 – 2008 udførte man eksperimentet SmartTouch, som var det største eksperimenter med NFC teknologien i det offentlige rum til dato. Denne række af eksperimenter blev lavet i samarbejde med det Europæiske ITEA. Det blev gjort ved at, havde man en enhed der gjorde brug af NFC-teknologien kunne man scanne forskellige tags på forskellige lokationer. Størstedelen af dette eksperiment blev udført i Oulo i Finland, hvor byen installerede mere en 1.500 infotags, bl.a. i busser, ved busstoppesteder, teatre, et restaurant og en bar. Et infotag er en chip der indeholdte en række data. Her kunne man scanne disse tags med sin enhed, ved hjælp af NFC.

Man kunne bl.a. bestille billetter og drikkevarer i teatre, samt scanne sig frem til informationer om teaterforestillingerne før og efter forestillingen.
Blandt de andre projekter man udførte installerede man også ”infotags” på skoler. Her kunne eleverne scanne sig frem til deres individuelle skoleskema, annonceringer og informationer om hjemmearbejde gennem deres enhed. Derudover udstyrede man også en bar med ”infotags”, dette tillod kunderne at scanne sig frem til informationer om produkterne.

Afsluttende Bemærkninger

Google Wallets mål er at erstatte den traditionelle pengepung og gøre det nemmere for forbrugeren at betale for sine varer og services. Dette gøres ved at benytte NFC teknologien. Google Wallet er på nuværende tidspunkt kun kompatibel med Citi MasterCard men, som nævnt, står de andre storespillere på marked for kreditkort i kø for at komme med på vognen. Google Wallet er endnu ikke lanceret i Danmark og kan kun bruges udvalgte steder i USA.

Ville du gøre brug af den såfremt den kom til Danmark? Og hvad mister du mest din pung/buskort/nemid m.m eller din smartphone?